Jablko je plné zdravia: Dajte si ho každý deň!
Pri dnešnom výbere toľkých druhov ovocia sa vám môže ľahko stať, že práve jabĺčka odsunú vaše deti stranou. Majú chuť totiž na niečo exotickejšie a to tradičné, čo im je blízke, sa im už zdá trošku nudné. Často sa napríklad hovorí o pozitívach citrusov, no pritom sa zabúdajú spomenúť naše tradičné plody. Len málokto trebárs vie, koľko skvelých účinkov v sebe skrýva práve jablko. Ak je to možné, mali by sme ho dokonca konzumovať každý deň a veľmi často by sme ho mali podávať i našim deťom.
Overený pomocník pri trávení
Keď vás bolieva žlčník alebo žalúdok, alebo keď máte problémy s trávením, určite by ste mali začať pravidelne jesť jablká. Tie pomáhajú správne fungovať celému tráviacemu systému. Zbavíte sa bolestí, jedlo sa rýchlejšie spracuje a nebudete sa cítiť malátne a zaťažené.
Úľava prichádza ihneď pri jeho konzumácii. Navyše jablká zlepšujú aj vyprázdňovanie. Po ich pravidelnom užívaní vás nebude trápiť zápcha a na toaletu budete chodiť pravidelnejšie. Keď však trpíte naopak častými hnačkami, tak by ste mali jesť sypkejšie jablká. Pri bolestiach žalúdka platí jediná výnimka, že ich môžete jesť bez šupky. Najmä pri väčšej citlivosti by vám takto nemuselo pretráviť a mohli by ste mať väčšie ešte väčšie problémy.
Ako prevencia pred chrípkou a rakovinou
Jablká majú taktiež veľké množstvo vitamínov A, B6 a C. Vďaka ich kombinácii sú skvelou prevenciou pred chrípkou alebo nádchou. Hneď ako nastane premenlivé jesenné počasie,
pribaľte deťom na desiatu aj jedno jablko. Pokrájajte im ho na kúsky, aby sa im lepšie jedlo a nevrátili vám ho späť domov celé. V tomto prípade sú lepšie zelené jablká, ktoré majú viac vitamínu C. Toto ovocie obsahuje aj polyfenoly. Tie sú zase mimoriadne účinné pri karcinogénnych ochoreniach. Jablká by ste mali jesť vždy surové. Takto sa vám dostane do tela viac živín.
Na srdcové problémy
Zabudnúť nemožno ani na pektín. Ten je vynikajúci pre naše srdce. Vďaka jablkám sa nám neusádza tuk v cievach a znižuje sa riziko infarktov. Znižujú aj vysoký krvný tlak a pomáhajú aj pri bolestiach kŕčových žíl. Pektín zbavuje telo i škodlivín a očisťuje našu pečeň. Jablká sú prevenciou pri Alzheimerovi, Parkinsonovej chorobe, tvorbe žlčových a obličkových kameňov, ale sú vhodné aj pre náš chrup. Zuby sú pevnejšie, nevytvárajú sa kazy a taktiež budú belšie. Vďaka nim sa ľahko bojuje aj proti zápalom. Tým pádom sa zamedzuje aj výskytu nevysvetliteľných bolestí, ktoré sú často spôsobené práve touto príčinou.
Výborné aj pre tehuľky
Aspoň jedno jablko denne sa odporúča aj ženám v tehotenstve. V prvom rade tak ochránia svoje dieťa. Dajú mu dostatok živín a zvýšia i jeho imunitu. Podľa výskumov sa takto dokonca znižuje i riziko astmy, ktorá by sa mohla objaviť počas dospievania. No a dobrú vec urobia zároveň aj pre seba.
Vďaka nim sa im podarí udržať dobré výsledky pri testoch krvi a budú tiež viac chránené pred možnou tehotenskou cukrovkou. Taktiež sa vďaka vitamínu C nemusia báť nachladnutí, s ktorými zvyknú mať niektoré mamičky problém najmä v prvom trimestri. Čo je veľkou výhodou, na jablko je alergických len málo ľudí a deje sa tak často len v prípade skrížených alergií s inými rastlinami. Nemusíte sa tak báť, že by ste drobčekovi nejako ublížili a smelo ním môžete kŕmiť i vaše deti.
Tajomstvo štíhlosti
Na koniec to najlepšie, čo vždy tak rady počujeme. Vďaka jablku zostaneme i krásne štíhle. Má totiž minimum kalórii a dokáže vás veľmi dobre zasýtiť. Môžete si ho dopriať vždy, keď vás prepadne hlad a nemusíte sa obávať nejakých kilogramov navyše. Zároveň vám pomáha rýchlejšie sa zbavovať tukov a bezbolestne sa tak dostávate opäť do stratenej formy.
13.09.2013 Autor: yka Hricková, Najmama.sk, Foto: Dreamstime.com, archív