DESIGNED BY MIXWEBTEMPLATES

Mäkké medovníky a Novozélanske sušienky

Mäkké medovník  (od Miroslava Varáčková)


4 osoby ~ 1 - 2 hodiny
160 g medu
160 g kryštálového cukru
500 g hladkej múky
120g masla
Cesto:
1 kávová lyžička sódy bikarbóny
1 kávová lyžička mletej škorice
vanilkový cukor (alebo vanilka)
2 vajcia
vajce na potretie
Bielková poleva:
1 bielok
150-200 g práškového cukru
Postup
Med, maslo, cukor a vanilku necháme za stáleho miešania zovrieť v rajnici. Do múky primiešame sódu bikarbónu a škoricu a nasypeme do vriacej zmesi. Všetko poriadne premiešame. Neskôr do mierne vychladnutej zmesi pridáme vajcia a cesto dobre vypracujeme do hladkej masy. Necháme približne dve hodiny odstáť, potom rozvaľkáme na 5 mm a môžeme vykrajovať. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme cca 10 minút pri teplote 170 – 180 stupňov, závisí od rúry.
Necháme vychladnúť a ozdobíme.

Príbeh receptu
Vianoce sa u nás neodmysliteľne spájajú s vôňou škorice a vanilky. No a čo dokáže rozvoňať dom týmito koreninami viac ako práve medovníky? Už ako malé dievča som sa mame rada tmolila okolo nôh, keď sa začali vypekať sviatočné dobroty, a teraz tak robia moje deti mne. Vždy sa najviac tešia na vykrajovanie, zdobenie a ochutnávanie medovníkov. Nadšenie prichádza hlavne v momente, keď si urobíme bielkovú polevu, naplníme ňou vrecúška, pustíme si koledy, zapálime sviečku a zdobíme až kým nie je poleva všade – vo vlasoch, na podlahe, kuchynskej linke, rozmazaná po tvárach… ale nevadí , dôležitý je pocit súdržnosti a radosť z toho, že sme spolu. Ako rodina.

Novozélanske sušienky


Ingrediencie
1 šálka ovsenných vločiek, 1 šálka špaldovej múky, 1 hrnček práškového cukru, 3/4 hrnčeka kokosovej múčky, 150 g masla, 2 lyžice medu, 2 lyžice horúcej vody, 1 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
Postup
Do rozpusteného masla pridáme med. V horúcej vode rozpustíme sódu bikarbónu. Do misky dáme všetky sypké suroviny a nakonec tekuté. Dôkladne premiešame. Na plech vyložený papierom robíme lyžičkou malé kopčeky a pečieme pri teplote 150 stupňov asi 15-20 minút. Upečené sušienky necháme na plechu vychladnúť a stuhnúť a až vtedy ich preložíme. Na plech dávam iba 9 kopčekov ďalej od seba. Pri väčšom
množstve hrozí, že sa zlejú v jeden celok.

Novinky