DESIGNED BY MIXWEBTEMPLATES

Zdravé vianočné keksíky a bezlepkové perníky z pohánkovej múky

Vianočné keksíky

Priznávam, nevyzerajú príliš vábne, ale úžasne rozvoniavajú a výborne chutia. Voňavé po mede a orieškoch, chrumkavé a krehké.
Chcete aj vy ochutnať?
Na cesto, z ktorého upečiete 3 plechy takýchto keksíkov si pripravte:
* 250 g celozrnnej špaldovej múky
* 180 g masla
* 2 plné lyžice hnedého cukru
* štipku soli
* 2 kávové lyžičky prášku do pečiva
Z uvedených surovín zamiesite takúto úhľadnú guľku, ktorú nechajte aspoň hodinu odležať. Na potieranie keksíkov si vymiešajte 1 žĺtok spolu s 3 lyžicami medu. Takto: Rúru predhrejte na 150°C. Plech vyložte papierom na pečenie. Potom už smelo vaľkajte na hrúbku 3 mm a vykrajujte vaše obľúbené vianočné tvary. Tie potierajte vyššie uvedenou zmesou a zdobte orieškami, či semienkami. Vlašské orechy som pred vložením do rúry pokvapkala medom. Keksíky pečiete 12-15 minút, do zlatista.

Sľubujem, rozvoňajú vám celý byt. :)

 

Bezlepkové perníky z pohánkovej múky

Suroviny:
250 g pohánková múka
1 KL kypriaci prášok do pečiva
1 KL perníkové korenie
1 KL citrónová kôra
50 g maslo
1 ks vajce
3 PL voda
2 KL tekutá stévia
Čas prípravy: 10 + 10 min.
Postup receptu:
1.
V mise zmiešame múku, prášok do pečiva, perníkové korenie a citrónovú kôru. K sypkým surovinám primiešame zmäknuté maslo, vajíčko a sladidlo. Podľa potreby prilejeme vodu.
2.
Rukami vypracujeme tuhé cesto.
3.
Hotové cesto zabalíme do fólie a dáme na 2 hod. do chladničky.
4.
Cesto rozvaľkáme na plát hrubý cca 2-3 mm a pomocou formičiek vykrajujeme perníky.
5.
Perníky uložíme na plech a pečieme pri teplote 170 stupňov 10 min. Hneď po upečení sú perníky krásne mäkké, ale keď ich necháme v dóze cca 10 dní, budu chutiť ešte viac.

Novinky