DESIGNED BY MIXWEBTEMPLATES

Čo servírovať v zime deťom na tanier?

Detský organizmus je potrebné v zimnom období zahriať nielen teplým oblečením, ale aj správne zvolenou stravou. V zimnom období sa totiž funkcie v ľudskom tele spomaľujú a prichádza nadvláda obličiek. Ak ale obličky nefungujú správne, môžu spôsobiť opakované choroby, oslabiť imunitu organizmu a podporiť vznik rôznych alergií. Preto je nezabúdajte prehrievať i zvnútra.


Zmeny v strave
V zimnom období by strava mala byť založená na teplej kuchyni, ktorá je bohatá na bielkoviny, mäso a strukoviny. Organizmus si totiž potrebuje urobiť zásoby, ktoré využije v období choroby. Veľmi vhodné sú aj sladké aj slané obilninové kaše. Môžete striedať ovsené, pšenové aj pohánkové, ktoré pripravíte len vo vode alebo v mandľovom mlieku. Slaďte najlepšie medom alebo javorovým sirupom, koreňte škoricou a pridávajte rôzne semienka a orechy. V zime sa tiež odporúča kuba, kulajda alebo krúpy s hrachom a hubami.Choré dieťa však do jedla nenúťte, ak sa bráni. Skústemu pripraviť zeleninový alebo mäsový vývar, ryžu s dusenou mrkvou alebo jablkom a odstátu vodu.


Všemocné polievky
Polievky varte husté s množstvom zeleniny, obilnín a strukovín. Pridávať môžete aj morské riasy. Čo obličky určite posilní sú fazule azuki. Jedná sa o jednoročnú rastlinu pestovanú vo Východnej Ázii a v Himalájach. Fazuľky azuki sú zásobárňou vitamínu B, minerálnych látok a vo zvýšenom množstve obsahujú aj železo a vápnik. Vďaka ľahkej stráviteľnosti sú vhodné pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Zaujímavé je, že narozdiel od iných fazulí môžete azuki nakličovať a zvýšiť tak ich blahodárne účinky na organizmus. Azuki pridávajte do jedál dobre uvarené, aby boli ešte lepšie stráviteľné. Pokojne ich môžete aj rozvariť a zahustiť nimi omáčky, polievky alebo vyrobiť z nich nátierku. Ak chcete posilniť detský organizmus po chorobe, potom uvarte polievku z kapra a koreňovej zeleniny.


Dostatok zeleniny
Koreňová zelenina je pre organizmus v zime dôležitá. Používajte tiež špenát, ružičkový kel, pór, polníček, petržlenovú a cibuľovú vňať. Skvelá je aj kyslá kapusta. Kvasenie totiž prospieva mikroflóre v črevách a posilňuje imunitný systém.


Sila korenín
Prechladnutému dieťaťu podávajte zázvorový alebo bylinkový čaj z tymiánu, škorice, sladkého drievka, feniklu alebo šalvie a dochuťte ho medom a citrónom. (Med podporuje tvorbu hlienu a zvlhčuje sliznice.) Skúsiť môžete aj zelený čaj s echinaceou, ktorá pomáha posilniť obranný systém organizmu. Dobrý je aj sirup Naturprodukt Aktiv Imun obsahujúci výťažok z divokej ruže rastúcej v Stredomorí. Prípravok pomáha proti najrôznejším vírusom, baktériám a plesniam. Okrem toho obsahuje polyfenoly, ktoré bránia prenikaniu vírusov do buniek a odvádza z tela jedovaté látky.

Novinky